Latest Donation: 

Le Pleb Royale
42 Sats

One.. Two.. One.. Two.. Testing.. One.. Two.. Testicles...

BitcoinWiki.nl
4242 Sats

Bitcoinwiki voor Nederlanders EN BELGEN ????????????????????

Anonymous
707 Sats

Hi Belgium Noderunner frens????

@roynode
2100 Sats

Leuk jullie overal tegen te komen!

Anonymous
2100 Sats

Noderunners wtf

@einzie
210 Sats

Tsjaads!

Michilis
21 Sats

Test Test

yeehaw
4 Sats

dfbdsfgdfgfdg

Belgian Bitcoin Embassy

Open-source Bitcoin in 2021

Open-source Bitcoin

Written By Dirk

Bitcoin wordt soms aangezien als oude, trage technologie. Niets is minder waar. Het is een misverstand dat gebaseerd is op de conservatieve aanpak die er heerst rond ontwikkeling van het Bitcoin protocol. Bitcoin werkt. Al 12 jaar lang. Het is belangrijk dat het ook blijft werken. De innovatie gebeurt in de meest subtiele aspecten van het protocol, wat ons als Bitcoin gebruikers de garantie geeft dat er niet roekeloos wordt omgegaan met een systeem dat als doel heeft om robust te zijn in een vijandige omgeving.

Het Bitcoin eco-systeem daarentegen overstijgt het Bitcoin protocol en is in volle bloei: het aantal projecten stijgt exponentieel, waardoor het tegenwoordig moeilijk wordt om de hoogte te blijven van al wat er gaande is. Hieronder geven we een overzicht van de grotere projecten die deel uitmaken van dit eco-systeem. Het zijn allemaal Bitcoin (of Lightning) projecten waarvan de code open-source is, in lijn met de Bitcoin ethos. De volgorde is willekeurig, er is geen rangschikking gemaakt, aangezien deze altijd subjectief zou zijn en iedereen andere noden heeft. Deze lijst is zeker niet volledig, maar geeft enkel een beeld van wat je zoal kan vinden eens je de Bitcoin rabbithole induikt…

Inhoudsopgave

1. Bitcoin node implementaties / 2. Lightning implementaties / 3. Software wallets / 4. Hardware wallets / 5. Bitcoin node OS / 6. Payment processors / 7. Exchange / 8. Block explorers / 9. Mining / 10. Coinjoin / 11. Lightning apps / 12. Lightning dev tools / 13. Bitcoin dev tools / 14. Electrum servers / 15. Lightning netwerk explorers

  1. Bitcoin node implementaties

Bitcoin Core

Bitcoin Core is de referentie-implementatie van het Bitcoin protocol. Het is een rechtstreekse afstammeling van de originele Bitcoin software client die vrijgegeven werd door Satoshi Nakamoto nadat hij de Bitcoin whitepaper publiceerde. Bitcoin Core bestaat uit zowel full-node software die de blockchain volledig valideert als een Bitcoin wallet.

Libbitcoin

Libbitcoin is een Bitcoin full node softwarebibliotheek gericht op hoge performantie. Het functioneert als full-node backend die ideaal is als fundament voor het bouwen van mobiele, desktop of server API toepassingen.

Bitcoin Knots

Bitcoin Knots is een fork van Bitcoin Core, het is een vergelijkbaar alternatief dat meer geavanceerde features bevat. Het nadeel is dan weer dat deze features vaak minder getest zijn geweest en mogelijks minder veilig zijn dan de klassieke Bitcoin Core implementatie.

Bcoin

Bcoin is een fullnode imlementatie met speciale focus op gebruik op grotere schaal, zoals bv voor exchanges of e-commerce websites.

BTCD

Btcd is een alternatieve full-node implementatie geschreven in Go. In tegenstelling tot Bitcoin Core bevat het geen ingebouwde wallet.

Neutrino

Neutrino is een light client (geen full archival node!) geschreven in Go. In tegenstelling tot bovenstaande full node implementaties maakt Neutrino gebruik van compact block filters om een evenwicht te vinden tussen minimaal verbruik van bandbreedte en opslag enerzijds, en privacy/veiligheid anderzijds.

Blockstream Satellite

Blockstream satellite is een project waarmee je een full node kan syncen via satellietverbinding in plaats van een internetverbinding. Het is ideaal om het netwerk resistenter te maken, waarbij het niet meer afhankelijk is van 1 communicatiesysteem.

2. Lightning implementaties

LND

Lightning network daemon (lnd) is een complete Lightning implementatie van een Lightning netwerk node. Het houdt zich aan vooropgestelde standaarden die vervat zijn in BOLT (Basis of Lightning Technology). Lnd is compatibel met Bitcoin Core en btcd.

C-lightning

C-lightning is een alternatieve Lightning implementatie, geschreven in C, die zoals LND voldoet aan de standaard BOLT specificaties van het Lightning netwerk. Het is compatibel met Bitcoin Core.

Eclair

Eclair is een Lightning implementatie geschreven in Scala. Het houdt zich, net als c-lightning en LND, aan de BOLT specificaties.

Blue Wallet LDK

Blue Wallet RN-LDK is een mobiele Lightning implementatie geschreven in React Native. Het is gelinkt aan de Blue Wallet mobiele app en laat toe om channels rechtstreeks te openen op je mobiel toestel.

Ptargmigan

Ptarmigan is een light-weight BOLT-compatibele Lightning implementatie die gebruikt wordt in de SPV Wallet Nayuta Core. Het is specifiek gemaakt om te draaien op goedkope toestellen zoals een Raspberry Pi Zero.

Immortan

Immortan is een lightweight Lightning implementatie die specifiek bedoeld is voor beperkte Lightning nodes, zoals je ze vindt op mobiele toestellen, en die gericht is op private channels. Het wordt momenteel gebruikt in de mobiele wallet Simple Bitcoin Wallet.

3. Software wallets

Wasabi Wallet

Wasabi Wallet is een privacy-focused desktop wallet. Het laat je toe om aan coinjoin te doen, wat ervoor zorgt dat je persoonlijke identiteit moeilijker te linken valt met transacties op de blockchain. Naast coinjoin is er ook de mogelijkheid om te verbinden met je eigen full node en heb je meer controle over je transacties met coin control.

Samourai Wallet

Samourai is net als Wasabi Wallet gefocust op privacy. Het bestaat enkel als mobiele app op Android. Je kan de samourai specifieke implementatie van coinjoin (Whirlpool) gebruiken, verbinden met je eigen node en verschillende type transacties doen die het moeilijker maken om je transacties te linken met je persoonlijke identiteit.

Blue Wallet

Blue Wallet bestaat zowel voor iOS, Android en desktop. Het is een Bitcoin en Lightning wallet waarmee je geavanceerde functies kan uitvoeren zoals het verbinden met je eigen Bitcoin of Lightning node, het aanmaken van een multi-signature kluis, of het genereren van eigen entropie voor je geheime sleutels. Onze handleiding over Blue Wallet vind je hier.

Muun Wallet

Muun Wallet is een mobiele wallet voor iOS en Android waarbij gebruiksvriendelijkheid centraal staat. De functionaliteit is beperkt, maar dat maakt het voor sommigen net aantrekkelijk. Je kan er zowel Bitcoin als Lightning transacties mee doen, maar dat hoef je zelf niet te weten: Muun Wallet regelt het meeste voor jou op de achtergrond.

Blockstream Green

Blockstream Green is een Bitcoin wallet die op een speciale manier beveiligd is: alle transacties gebeuren via een 2 out of 2 multisig, waarbij jij een sleutel in handen hebt en Blockstream een andere. Dit betekent dat je bij elke verzendtransactie ook nog eens de sleutel van Blockstream nodig hebt: het is een beveiliging gelijkaardig aan 2fa: je hebt een tweede bevestiging nodig om de transactie uit te voeren. Je kan met Green ook connectie maken met sommige Hardware Wallets. Blockstream Green bestaat voor iOS, Android en desktop.

Sparrow Wallet

Sparrow is een extreem krachtige desktop wallet. Je kan er zowat alles mee doen wat er gevraagd wordt van een moderne Bitcoin Wallet: verbinden met eigen node, multisig, coin control, hardware wallet integratie, coinjoin, noem maar op. Het is een aanrader voor de geavanceerde Bitcoin gebruiker.

Specter Desktop

Specter is net als Sparrow een geavanceerde desktop wallet met een hele reeks functies: connectie met je eigen full node, multisig, coin control, hardware wallet integratie, … . In tegenstelling tot Sparrow bestaat er echter nog geen coinjoin functie, hoewel dit hoogstwaarschijnlijk op de planning staat.

Fully Noded

Fully noded is een MacOS en iOS specifiek project. Het is een wallet die de functionaliteit van Bitcoin Core sterk integreert. Het biedt je ook de mogelijkheid aan om een Lightning wallet en node te draaien via lnd of c-lightning.

Phoenix

Phoenix wallet is een Lightning specifieke mobiele wallet voor iOS en Android. Het is volledig non-custodial, wat betekent dat je zelf in beheer bent van je fondsen. Het laat je toe om makkelijk te interageren met het Lightning netwerk voor razendsnelle transacties.

Simple Bitcoin Wallet

Simple Bitcoin Wallet is een Lightning specifieke mobiele app voor Android. Het wordt ondersteund door de lightweight Lightning implementatie Immortan, die het je toelaat om Lightning betalingen te routen op een non-custodial manier.

Breez

Breez is een mobiele Lightning wallet, beschikbaar voor iOS en Android. Het functioneert ook als Lightning Network hub, waarbij je overzicht hebt over je verschillende kanalen.

Electrum

Electrum is al jaren een vaste waarde in de wallet space. Het is een desktop wallet die robuste functionaliteit aanbiedt: hardware wallet integratie, coin control, Lightning, verbinden met je eigen full node, etc. Het is een project dat betrouwbaarheid en veiligheid hoog in het vaandel draagt.

CoinOS

CoinOS is een webwallet waarmee je Bitcoin, Lightning en Liquid transacties kan doen. Web wallets zijn over het algemeen minder veilig, maar zijn vaak uiterst gebruiksvriendelijk. Zo biedt CoinOS bijvoorbeeld de mogelijk om gebruik te maken van LN-URL.

Blixt Wallet

Blixt is een Lightning specifieke mobiele wallet voor iOS en Android. Het is gebouwd op een fundament van LND en Neutrino, een SPV node. SPV nodes zijn de lightweight versies van full nodes die de blockchain minder rigoureus controleren, waardoor ze geschikt zijn voor mobiele toestellen. Blixt maakt het gebruiksvriendelijk om transacties te doen op het Lightning netwerk.

Zeus Wallet

Zeus wallet is een non-custodial Lightning wallet voor iOS en Android. Je kan verbinding maken met je LND, c-lightning of eclair node, en je node zodus op afstand beheren. Je kan er zowel Bitcoin als Lightning transacties mee doen.

Zap Wallet

Zap is een zeer gebruiksvriendelijke Lightning wallet voor iOS, Android en desktop. Je kan er op intuïtieve manier Lightning transacties mee doen, alsook verbinding maken met je eigen LND node.

Spark Wallet

Spark is een minimalistische wallet GUI voor c-lightning nodes, die beschikbaar is via web interface, desktop en Android. Het laat je toe je c-lightning node vanop een afstand te beheren, en via je node Lightning transacties te doen.

Zebedee

Zebedee wallet is toegankelijk via web interface (Chrome en Firefox), alsook mobiel op iOS en Android. Het is een Lightning wallet met een speciale focus op game integratie. Het laat je toe om via Lightning microbetalingen te doen tijdens het gamen.

Hexa Wallet

Hexa wallet is een Bitcoin wallet voor iOS en Android die als doel heeft een bankervaring te creëeren op een Bitcoin fundament. Zo laat Hexa je toe om verschillende accounts aan te maken, alsook om je accounts extra te beveiligen via 2fa.

Nunchuk

Nunchuk is een desktop specifieke Bitcoin wallet. De nadruk ligt hier op eenvoudige setup van een multisig wallet.

Lily Wallet

Lily Wallet is een eenvoudige desktop wallet met een aantal krachtige mogelijkheden, zoals het aanmaken van een multisignature kluis. Je kan er echter geen verbinding maken met je eigen full node, wat een minpunt is voor de privacy van je transacties.

Lightning App

Lightning app is een desktop Lightning wallet, gebaseerd op LND. Het kan zowel gebruik maken van Bitcoin Core als btcd.

Mercury Wallet

Mercury Wallet is een GUI voor Mercury, een protocol die het toelaat om UTXO’s uit te wisselen zonder gebruik te maken van de Bitcoin base layer. Het is gebaseerd op het concept van statechains.

Chaincase

Chaincase is een Bitcoin wallet voor iOS met foucs op privacy. Het maakt standaard verbinding met Tor, heeft ingebouwde coinjoin functionaliteit en laat coin control toe.

Caravan

Caravan is multisig coordinatie software: het helpt je om een multisig setup te herstellen zonder hulp van een derde partij. Het kan dienen als backup voor een custodial multisig setup (zoals bij Unchained Capital) wanneer de custodian onbeschikbaar is.

4. Hardware wallets

Ledger

Ledger is een hardware wallet met bijpassende app, Ledger Live, die het je toelaat om te verbinden met je eigen full node. Ledger biedt echter geen goede ondersteuning voor multisig wallets.

Trezor

Trezor heeft open-source code voor zowel de firmware als de bijpassende app, Trezor suite. Trezor Suite heeft een hele reeks mogelijkheden die de functionaliteit van je hardware wallet verhogen, maar integendeel tot Ledger Live is er geen mogelijkheid om verbinding te maken met je eigen full node. Trezor biedt geen goede ondersteuning voor multisig wallets.

Bitbox02

Bitbox02 heeft een Bitcoin-only editie met gelimiteerde firmware, waardoor de beveiliging verhoogt. De bijpassende app kan verbinding maken met het Tor netwerk en met je eigen full node voor extra privacy. Bitbox02 is geschikt voor multisig wallets.

Coldcard

Alle firmware voor de Coldcard is open-source. Er is geen bijpassende app, maar de coldcard kan gebruikt worden met een hele reeks software wallets, zoals Sparrow of Specter. Coldcard biedt extreem goede functionaliteit met betrekking tot multisig wallets.

Keystone

Alle firmware van de Keystone hardware wallet is open-source. Er is ook een bijpassende mobiele app voor iOS en Android. Keystone kan, net als alle andere hardware wallets vermeld in deze lijst, ook rechtstreeks samenwerken met third-party software wallets zoals Sparrow of Specter. Keystone is net als Coldcard uiterst geschikt voor het aanmaken van een multisig wallet.

Blockstream Jade

De firmware van Jade is volledig open-source. Jade kan oa gebruikt worden met Blockstream Green in een 2/3 multisig setup.

Seedsigner

Seedsigner is net als Specter DIY een doe-het-zelf project. Het is zeer handig als je op zoek bent naar een goedkope hardware wallet. Seedsigner is stateless, wat betekent dat de geheime sleutels niet op het toestel worden bijgehouden, maar bij gebruik steeds ingegeven moeten worden. Het is ideaal voor een multisig setup.

Opendime

Opendime is een speciaal toestel dat kan gebruikt worden voor overdracht van Bitcoin naar een andere eigenaar zonder de Bitcoin base layer te gebuiken. Je kan de opendime, die vergelijkbaar is met een usb-stick, gewoon doorgeven aan iemand anders. Het speciale aan dit toestel is dat de nieuwe eigenaar kan nakijken dat er niet valsgespeeld is met de opendime. Het functioneert dus zoals cash geld.

Specter DIY

Specter DIY is een DIY hardware wallet die best gebruikt wordt met Specter. Het DIY aspect zorgt ervoor dat je algemene onderdelen kan bestellen hiervoor en dus geen vertrouwen moet hebben in de integriteit van de producent van een hardware wallet. Specter DIY is ideaal voor een multisig setup in Specter.

5. Bitcoin node operating systems

Umbrel

Umbrel is een personal server OS voor raspberry pi. Je kan er je eigen Bitcoin en Lightning node mee draaien, en umbrel beschikt over een App Store waarmee je een hele reeks applicaties kan downloaden, zoals Samourai Whirlpool server, Btc Pay Server, Nextcloud voor het zelf opslaan van je data in de cloud, etc. Connectie met Umbrel verloopt volledig over tor. Onze handleiding over Umbrel vind je hier.

MyNode

MyNode is verglijkbaar met Umbrel, aangezien het een personal server is voor de raspberry pi waarmee je een Bitcoin en Lightning node kan draaien. Ook hier heb je verschillende apps ter beschikking die je naar keuze kan laten draaien op je MyNode.

RaspiBlitz

RaspiBlitz verschilt van Umbrel en MyNode in die zin dat er een speciale focus is op Lightning. RaspiBlitz heeft ook een LCD scherm verbonden met je raspberry, die interactie met je toestel makkelijker maakt.

Start9 Embassy OS

Embassy OS is een full node OS die een speciale focus heeft op privacy en veiligheid. Ook hier heb je de mogelijkheid om een Bitcoin en Lightning node te draaien. Je kan hier ook een reeks apps op installeren, die allemaal in het teken staan van het verwijderen van vertrouwen met betrekking tot personal computing.

Nix Bitcoin

Nix Bitcoin is afgeleid van Nix OS, een linux besturingssysteem dat een speciale focus heeft op privacy en veiligheid. Nix Bitcoin is nog specifieker, en is gebouwd voor Bitcoin. Het is geschikt als full node OS voor verschillende hardware infrastructuur, en is handig als backend voor handelaars of meer grootschalige Bitcoin toepassingen.

6. Payment processors

BTCPay Server

BTCPay Server is een open-source self-hosted payment processor waarmee je Bitcoin of Lightning betalingen kan ontvangen zonder transactiekosten of tussenpartijen. BTCPay Server heeft een indrukwekkende set aan features en is een absolute standaard voor Bitcoin payment processors.

NextPay

NextPay is een self-hosted server waarmee je Lightning betalingen kan ontvangen via je eigen ln-url.

7. Exchange

Bisq

Met bisq kan je op verschillende manieren fiat geld uitwisselen voor Bitcoin zonder derde partij. Bisq gebruikt multi-signature transacties om dit te verwezenlijken met een menselijk arbitrage systeem in het geval van dispuut. Het is non-custodial, dus je bent steeds in het bezit van je fondsen.

8. Block Explorers

Blockstream Esplora

Esplora is een block explorer voor Bitcoin en Liquid. Live voorbeeld is te vinden op https://blockstream.info/

Mempool.space

Mempool is een block explorer voor Bitcoin, waarbij verschillende aspecten rond de transactiekosten gevisualiseerd worden. Live versie is te vinden op https://mempool.space/

Btc Rpc explorer

Btc rpc explorer is een self-hosted Bitcoin block explorer die gebruikt maakt van Bitcoin Core.

9. Mining

Braid Pool

Braid pool is een voorstel voor een p2p mining pool met lage variantie voor onafhankelijke miners.

10. Coinjoin

Joinmarket

Joinmarket is een applicatie om coinjoin transacties te doen voor het verbeteren van je privacy. Het heeft een speciale incentive structuur waarbij mensen economische motivatie hebben om mee te doen.

Joininbox

Joininbox is een minimalistische GUI voor Joinmarket, waarbij de interactie met Joinmarket gebruiksvriendelijiker wordt gemaakt.

Whirlpool

Whirlpool is een Chaumian Coinjoin implementatie gecreëerd door de ontwikkelaars van Samourai Wallet. Het is momenteel geïmplementeerd in Samourai en Sparrow.

11. Lightning apps

LNBits

LNBits is een python server die bovenop een Lightning bron kan gedraaid worden. Je kan er verschillende Lightning accounts mee opmaken, die je kan aanwenden voor verschillende doeleinden zonder dat ze onderling kunnen gelinkt worden. Het is ideaal voor groepsgebruik.

Redphone

Redphone is een proof-of-concept communicatiesysteem gebaseerd op het Lightning netwerk via Impervious AI. Het laat je toe audiogesprekken te voeren met andere Lightning node operatoren.

Sphinx Relay

Sphinx Relay is een wrapper rond je LND node die zorgt voor opslag en connectiviteit van Sphinx messaging. Connectie tussen relays verloopt via het Lightning netwerk, wat privacy en decentralisatie van Sphinx chat ten goede komt.

Satoshis Stream

Satoshis stream is een service die het toelaat om met je eigen of hosted Lightning node geld te ontvangen als podcaster.

Juggernaut

Juggernaut is een end-to-end encrypted messaging app met ingebouwde betaalmogelijkheden, volledig gebaseerd op het Lightning netwerk.

Lntxbot

Lntxbot is een custodial Lightning wallet voor Telegram (de Bitcoin worden dus niet door jou beheerd!). Het laat je toe om gemakkelijk tips te sturen of ontvangen via Lightning op Telegram.

Joule

Joule is een web browser extensie die dient als non-custodial Lightning wallet die verbinding maakt met je eigen Lightning node. De bedoeling van deze extensie is om interactie aan te gaan met websites om zo rechtstreekt en eenvoudig te betalen voor bepaalde diensten of features die de specifieke websites aanbieden.

LndHub

LndHub is een Lightning plugin gecreërd door het team achter Blue Wallet. Het laat toe om meerdere accounts aan te maken die gebruik maken van dezelfde node. Het is ideaal voor een groep van vertrouwenspersonen, zoals een familie, die gebruik maken van dezelfde Lightning node. Elke gebruiker/account krijgt zijn fondsen toegewezen en kan transacties verzenden en ontvangen.

Balance of Satoshis (BOS)

BOS is een command line tool die je kan gebruiken om verschillende informatie over je LND node op te vragen. Het is ideaal voor routing node operators die meer inzicht willen verkrijgen in de setup van hun node, en zo ook hun routing setup kunnen verbeteren.

LN Tipping Bot

Lightning Tipping Bot is net zoals Lntxbot een Lightning tipping wallet voor Telegram. Je kan je wallet ook verbinden met Blue Wallet of Zeus Wallet en het is compatibel met LN-url.

Lightning Address

Lightning Address maakt het mogelijk om een internet identifier aan te maken waarmee je Bitcoin over het Lightning netwerk kan ontvangen, vergelijkbaar met hoe je e-mails ontvangt via je e-mail adres. Je hebt dus geen invoices of QR codes meer nodig!

Thunderhub

Thunderhub is een Lightning node manager. Je kan er oa transacties mee uitvoeren, je channels beheren en balanceren en informatie vinden over je transactie/routing geschiedenis.

Lightning Terminal

Lightning Terminal is een browser interface voor het managen van de liquiditeit van je Lightning node channels.

Ride the Lightning

Ride the Lightning (RTL) is een web interface voor het managen van je LND node. Net als met Thunderhub kan je transacties uitvoeren en beheren, je channels beheren, en een overzicht krijgen van de info gelinkt aan je routing/transactie geschiedenis.

Lightning ATM

Lightning ATM is een DIY project waarmee je een eigen Bitcoin ATM kan bouwen die fysieke munten accepteert voor Bitcoin over het Lightning netwerk.

Lightning Pool

Lightning Pool is een non-custodial, p2p marktplaats voor Lightning node operatoren die op zoek zijn naar liquiditeit. Het brengt kopers en verkopers van liquiditeit bijeen om het netwerkevenwicht te optimaliseren.

12. Lightning dev tools

Lightning Decoder

Lightning decoder is een tool voor het decoden van een BOLT11 payment request of LN-url om individuële delen van het Lightning netwerk beter te begrijpen.

Polar

Polar is een tool voor het creëren van regtest Lightning netwerken, waarmee Lightning applicatie ontwikkelaars verschillende aspecten van het netwerk kunnen testen.

Rust-Lightning

Rust-Lightning is een Lightning softwarebibliotheek geschreven in Rust. Het laat je toe om zelf een node implementatie te ontwikkelen zonder de belemmeringen die aanwezig zijn in de reeds bestaande Lightning implementaties.

Lnurl

Lnurl is een python implementatie van LN-url. Het laat ontwikkelaars toe om LN-url in te bouwen in wallets en diensten. LN-url is een communicatie layer tussen Lightning wallets en andere applicaties die de gebruiksvriendelijkheid van Lightning transacties verbetert: het laat je toe statische adressen te generen voor bv donaties, of je zou het kunnen gebruiken om in te loggen op bepaalde websites, etc.

LNDecode

LNDecode is net zoals Lightning Decoder een applicatie waarmee je BOLT 11 invoices kan ontcijferen, ideaal voor ontwikkelaars die Lightning transacties willen implementeren.

Impervious AI

Impervious AI is een layer 3 protocol bovenop het Bitcoin en Lightning netwerk dat programmeerbaar is en het toelaat om p2p data transmissie te doen over een gedecentraliseerde basislaag. Voorbeelden van toepassingen zijn oa een VPN of messaging applicaties.

13. Bitcoin dev tools

Hardware Wallet Interface

Hardware Wallet Interface (HWI) is een python bibliotheek die het mogelijk maakt om interactie te hebben met hardware wallets. Het is bedoeld voor Bitcoin software die communiceert met hardware wallets, zoals single sig of multisig wallets.

Bitcoin Dev Kit

Bitcoin Dev Kit is een softwarebibliotheek die als basis kan dienen voor het ontwikkelen van mobiele Bitcoin wallets. Het biedt ondersteuning voor verschillende platformen en verschillende programmeertalen, en laat het toe al de features in te bouwen die een moderne Bitcoin wallet nodig heeft.

BitcoinJ

BitcoinJ is een Java softwarebibliotheek voor interactie met het Bitcoin protocol. Je kan gebruik maken van een reeks krachtige features, toegepast voor desktop of mobiele omgevingen.

BtcPylib

BtcPylib is een Python3 softwarebibliotheek voor interactie met het Bitcoin protocol en data structuren.

Bitcoin Improvement Proposals (BIPS)

BIPS zijn voorstellen om het Bitcoin protocol te verbeteren. Je kan hier zowel geïmplementeerde als niet-geïmplementeerde voorstellen zien. Het proces om een BIP te implementeren duurt vaak zeer lang, en is een gevolg van de conservatieve aanpak van Bitcoin protocol ontwikkelaars.

BitcoinJS

BitcoinJS is een javascript softwarebibliotheek voor browsers of node.js.

Bitcoin PHP

Bitcoin PHP is een implementatie van Bitcoin in PHP.

Cyphernode

Cyphernode is een modulaire full node API server toolkit, die het mogelijk maakt om Bitcoin diensten en applicaties te bouwen bovenop je eigen full Bitcoin of Lightning node architectuur, dus zonder nood aan derde partijen.

LNP/BP

LNP/BP is een project dat als doel heeft standaarden vast te leggen voor het ontwikkelen van layer 2 en layer 3 protocols bovenop het Bitcoin netwerk.

Elements Project

Elements Project is een blockchain platform waarbij het mogelijk is om side-chains te ontwikkelen ter extensie van het Bitcoin protocol. Het laat geavanceerde features toe die momenteel niet mogelijk zijn op de base layer, zoals bv confidential transactions, etc.

14. Electrum servers

Electrum Personal Server

Electrum personal server (EPS) is een command line tool die je eigen full node verbindt met je Electrum wallets. Zo hoef je geen derde partij te vertrouwen voor de privacy van je transacties wanneer je Electrum gebruikt.

Electrs

Electrs is een open-source implementatie van Electrum Server geschreven in Rust. Net als EPS geeft het je meer privacy voor je transacties in Electrum.

ElectrumX

ElectrumX is naast Electrs en EPS een alternatieve implementatie van Electrum Server.

15. Lightning network explorers

LND Explorer

LND explorer is een web interface voor interactie met het Lightning netwerk via LND.

Lngraph

Lngraph is een visualisatie tool voor je lokale Lightning node data. Je kan er ook publieke node informatie mee visualiseren.

Lnvis

Lnvis is een Lightning netwerk visualisatie tool.

LN network graph analysis

Ln network graph analysis is een tool voor het analyseren van het Lightning netwerk op basis van connecties en centraliteit.

Schrijver

Share this Post:
Please send a small Bitcoin payment via Lightning to enable comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts