Inhoudsopgave
1. Wat is een Bitcoin Core node? / 2. Wat is Umbrel? / 3. Benodigdheden / 4. Setup en Installatie / 5. App Store
1. Wat is een Bitcoin Core node?
Bitcoin Core is de originele software van Bitcoin, gecreëerd in 2009 door Satoshi Nakamoto. Anno 2021 is Bitcoin Core één van de meest populaire Open Source projecten wereldwijd. De meest getalenteerde cryptografen en programmeurs wijden hun carrière aan het verstevigen en verder upgraden van deze software (waaronder ook Pieter Wuille, een Belg en één van de meest gerespecteerde cryptografen van het Bitcoin Core project).
Wanneer je de Bitcoin Core software draait op je computer, maak je deel uit van het Bitcoin ecosysteem en ben je een Bitcoin Core node. De Bitcoin Core software waakt er over dat alle participanten de regels volgen, zonder uitzondering!! Je software verifieert alle transacties die de wereld rondgestuurd worden. Verder houdt je Bitcoin Core node ook een grootboek bij met elke transactie ooit verstuurd op het netwerk, dit noemt men de Blockchain. Na 12 jaar begint dit grootboek al serieuze proporties aan te nemen en we spreken ondertussen dan ook al over >400 GB voor een officiële Bitcoin Core node installatie.
Alhoewel het zeker mogelijk is om Bitcoin te bezitten en verhandelen zonder Bitcoin Core node (ook wel full node genoemd), houdt dit verschillende risico’s in. Je bent namelijk afhankelijk van iemand anders om de spelregels te controleren en bepalen! Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Ledger hardware wallets, waar niet jij maar het Ledger bedrijf de spelregels bepaalt. Elke keer je Ledger Live opstart, connecteert je computer met de Bitcoin Core node die draait op de servers van het Ledger bedrijf. Zo ook met de meeste andere hardware wallets en vele software wallets. Zeker 95% van de Bitcoin gebruikers laat deze uiterst belangrijke controlefunctie over aan een derde partij.
Concreet voorbeeld: In 2017 was er een groot debat over een technisch detail van de Bitcoin spelregels. Er ontstonden 2 fracties: de voorstanders van de originele Bitcoin met kleine blocks, en de voorstanders van een nieuw Bitcoin (Bitcoin Cash) met grote blocks. Bedrijven (of mensen) in het bezit van een Bitcoin Core node konden toen dan ook kiezen welke spelregels ze wensten te handhaven (Bitcoin Core of Bitcoin Cash). Hoewel de schade toen beperkt gebleven is, is dit de ideale conditie om mensen zonder Bitcoin Core node om de tuin de te leiden. De derde partij die een Bitcoin Core node voor jou draait kiest in jouw plaats welke versie van Bitcoin je bezit (originele Bitcoin of Bitcoin cash). Een uitstekend relaas van dit stukje geschiedenis lees je in ‘The Blocksize War’, maar dit terzijde.
Privacy: Er is nog een ander groot nadeel verbonden met het niet zelf draaien van je Bitcoin Core node, namelijk privacy. Als een derde partij controleert of jouw Bitcoins “echt” zijn en de spelregels correct gevolgd werden, moeten zij natuurlijk wel eerst weten over welke Bitcoins het gaat. Dit impliceert dan ook dat deze derde partij (Ledger bijvoorbeeld) dan ook op de hoogte is van al jouw transacties en al jouw Bitcoin bezittingen. Als je zelf een Bitcoin Core node draait wordt dit privacy probleem volledig verholpen.
Gelukkig is het in 2021 bijzonder makkelijk geworden om een Bitcoin Core node te draaien, de jaren dat Bitcoin Core enkel toegankelijk was voor nerds liggen achter ons.
Hieronder nog even kort de hiërarchie van Bitcoin gebruikers samengevat:
“ Not your keys, not your node: Bitcoin tourist
Your keys but not your node: Second class Bitcoin citizen
Your keys, your node: First class Bitcoin citizen “
2. Wat is Umbrel?
De eerst tien jaar sinds het ontstaan van Bitcoin draaiden de meeste mensen de Bitcoin Core software op hun computer. Alhoewel de installatie niet al te moeilijk is, zijn er toch veel nadelen aan deze methode verbonden:
1. Bitcoin Core neemt veel plaats in (>400GB)
2. Bitcoin Core vraagt constante rekenkracht om het Bitcoin netwerk te controleren en kan zo je pc vertragen
3. Bitcoin Core vraagt constant bandbreedte om nieuwe blocks te downloaden, dit kan internetsnelheid beïnvloeden
4. Bitcoin Core dient steeds online te zijn om je wallets te bedienen en de blockchain up to date te houden, dus je computer staat best dag en nacht aan!
Al de bovenvermelde nadelen zouden makkelijk verholpen kunnen worden moest er een gemakkelijke manier bestaan om Bitcoin Core te draaien op een apart toestel (dedicated device). Dit is waar Umbrel zijn intrede doet! De Umbrel software, gelanceerd in 2020, doet dienst als een soort OS (Operating System) voor de Raspberry pi.
Raspberry Pi: Klein, goedkoop toestelletje dat dienst doet als computer, met alle onderdelen samengevoegd op één enkele printplaat (Singleboardcomputer). Bovendien krijg je makkelijk toegang tot je Raspberry Pi vanaf elk toestel dat aangesloten is op je thuisnetwerk. Een apart scherm is overbodig.
Umbrel OS: Besturingssysteem dat geoptimaliseerd is om de Raspberry PI computer goed te laten draaien en dat een specifieke focus heeft op Bitcoin applicaties waarbij de Bitcoin Core node centraal staat. Het is een beetje vergelijkbaar met Windows, maar veel beperkter in functionaliteit.
3. Benodigdheden
Om de Umbrel software correct te laten draaien op een Raspberry Pi hebben we de volgende onderdelen nodig, de totale kostprijs van alle onderdelen samen ligt rond de 200 euro:
Let op: Het is zeer zeker mogelijk om alternatieve hardware te gebruiken in je set up, maar elke afwijking kan tot bugs of compatibiliteitsproblemen leiden. Deze handleiding kan je mogelijks niet verder helpen wanneer je alternatieve onderdelen gebruikt.
3.1. Raspberry pi 4, Model B 8 GB RAM
Dit is het meest recente model van Raspberry pi, uitgekomen in mei 2020. Het toestelletje is zeer krachtig en vergelijkbaar met een laptop van een paar jaar geleden. Zeer indrukwekkend voor een prijs van rond de 80 Euro. Het is mogelijk om de Umbrel software op een ouder model te draaien, maar voor een optimale gebruikservaring raden we eerder dit model aan. Dit model heeft 2 USB 2.0 en 2 USB 3.0 poorten.
Opgelet: Sommige mensen rapporteren problemen met de USB 3.0 poorten (de blauwe toegangspoorten van de Raspberry PI) maar in deze set-up werkt deze prima! USB 3.0 poorten zijn over het algemeen veel sneller en geven betere performance!
Dit is het omhulsel dat we zullen gebruiken om onze Raspberry PI in te steken. De voornaamste functie is het koelen van je Raspberry pi, iets wat zeker nodig is tijdens het opstarten van je Bitcoin Core node (IBD, later meer hierover). Slechte omhulsels kunnen oververhitting tot gevolg hebben.
Dit is de harde schijf waar de Bitcoin blockchain op bewaard zal worden. Om de Bitcoin blockchain te beheren en transacties op te vragen is er een performante harde schijf vereist. Een SSD (Solid State Drive) is dan ook geen overbodige luxe en de prijs van deze harde schijven is de laatste jaren ook aanzienlijk naar beneden gekomen. 1TB is het minimum. Alhoewel de blockchain nu ongeveer 380GB is, verwachten we dat het volume de komende jaren vlot zal stijgen ( 80GB per jaar). Verder worden er ook nog andere databases op deze harde schijf opgeslagen (zoals Electrum server) voor extra functionaliteit, wat het totaal op zo een 650GB brengt op dit moment.
Het OS van de Raspberry Pi wordt steeds op een MicroSD geïnstalleerd. Dit is in het geval van Umbrel OS niet anders. Ze zijn makkelijk in gebruik, overal te koop en hebben een lage kostprijs. Aangezien de Umbrel OS en de Bitcoin Blockchain elk hun eigen harde schijf hebben, kan de Umbrel OS makkelijk en snel geupdate worden.
3.5 SABRENT 2.5-Inch SATA to USB 3.0
Dit is het omhulsel van de Samsung 860 evo SSD. Zonder het omhulsel is het niet mogelijk om de harde schijf aan te sluiten op je Raspberry Pi.
3.6 USB Card Read/Writer/OTG Adapter (Optioneel)
Bij de installatie zal je informatie moeten overschrijven van je laptop naar de microSD kaart. De meeste laptops zijn voorzien van een MicroSD slot. Moest dit niet het geval zijn, dan moet je een Card Reader kopen om je MicroSD kaart aan te sluiten op je laptop.
3.7 Netwerkkabel (standaard internetkabel)
De Raspberry Pi zal rechtstreeks aangesloten worden op je router (voor Telenet en Proximus zijn de router en Modem samengevoegd in 1 toestel) via een Netwerkkabel.
3.8 USB-C oplader voor stroom
De Raspberry Pi zal voorzien worden van stroom via een standaard USB-C oplader. De meeste moderne smartphones worden voorzien van stroom via een USB-C oplader.
Opgelet: Sommige Raspberry Pi gebruikers melden dat ze problemen hebben met USB C opladers die niet afkomstig zijn van het Raspberry Pi bedrijf. Ikzelf heb nochtans nooit problemen gehad met de USB-C opladers die ik hier heb liggen.
4. Set-up en Installatie
4.1 Hardware
De Hardware is zeer eenvoudig en snel in mekaar te steken, het duurt slechts 10 minuten. Volg dit filmpje van “Ministry of Nodes” om gedetailleerd te zien hoe je de hardware componenten samenvoegt.
Je kan het filmpje ook vinden door de volgende zin in te typen op YouTube: 03 – myNode series – Hardware requirements
De hardware in dit filmpje komt overeen met die van onze set-up. Het enige verschil is het omhulsel van onze harde schijf “SABRENT 2.5-Inch SATA to USB 3.0”, maar de installatie verloopt wel heel gelijkaardig.
Let op!:
1. Sluit de Raspberry Pi nog niet aan op je Router
2. Sluit de SSD kaart nog niet aan op je Raspberry Pi 3. Steek de MicroSD kaart nog niet in je Raspberry Pi 4. voorzie de Raspberry Pi nog niet van stroom!
4.2 Flash de MicroSD card
Download de Umbrel software op deze website door op “How to Install” in het “Install Umbrel on a Raspberry Pi 4” venster te klikken en de stappen te volgen.
Vervolgens downloaden we de “Balena etcher” software.
Balena etcher: Deze software heb je nodig om de Umbrel OS te “flashen” op je MicroSD kaart. Flashen is eigenlijk een synoniem voor installeren, maar dan specifiek voor MicroSD kaarten.
Installeer de Balena file en start de applicatie. Balena is uiterst makkelijk in gebruik:
1. Kies voor “Flash from file”. Selecteer de Umbrel img file (deze file bekom je door de gedownloade Umbrel file te unzippen)
2. Steek je MicroSD kaart in je laptop (of gebruik je USB Card Read/Writer/OTG Adapter) en klik op “Select target”’ om je MicroSD kaart te selecteren
3. Klik op “Flash”
Dit proces duurt enkele minuten, hierna kan je de MicroSD kaart uit je laptop verwijderen en in je Raspberry Pi steken. In het filmpje van stap 4.1 wordt ook uitgelegd hoe je dit doet.
4.3 Start je Umbrel node op!
Voer volgende handelingen uit in de voorgeschreven volgorde:
1. Sluit de SSD kaart aan op de Raspberry Pi, zorg ervoor dat de SSD kaart is aangesloten op een USB 3.0 poort (blauwe USB poort)
2. Sluit de Raspberry Pi aan op je Router met een netwerkkabel 3. Voorzie de Raspberry Pi van stroom met een USB-C oplader
Ziezo! De Umbrel software neemt het nu van je over en zorgt dat de installatie vlot verloopt.
Na een vijftal minuten zal je toegang krijgen tot je persoonlijke Umbrel Bitcoin node. Dit doe je door in de adresbalk van je web browser “umbrel.local” in te geven. Je zal vervolgens automatisch worden doorverwezen naar de Umbrel overzichtspagina (Dashboard). Bij de eerste opstart zal Umbrel je vragen om een gebruikersnaam en een wachtwoord te kiezen voor dit toestel. Daarna krijg je ook de recovery phrase te zien die bij deze Bitcoin Core node hoort (een Bitcoin Core node is ook steeds een Bitcoin wallet). Schrijf deze zorgvuldig op.
Tip: Gebruik deze wallet enkel voor kleine bedragen of voor het openen van lightning channels, Hardware wallets zijn nog steeds een veel veiligere optie om private keys te bewaren.
Let op!: Je wachtwoord op zich geeft niet zo veel bescherming, het is vooral je router die al het zware werk doet! Je Umbrel is enkel en alleen toegankelijk vanaf je lokale netwerk. Het internet of iedereen die zich op het internet begeeft geraakt niet door de firewall van je router/modem. Dit wilt tegelijk ook zeggen dat iedereen die toegang heeft tot je lokale netwerk of thuisnetwerk mogelijks WEL binnen kan geraken in je Umbrel. Zorg er dus voor dat je thuisnetwerk (Wifi) beschermd is met een sterk wachtwoord!
Eens je bent ingelogd op je Umbrel kan je kijken hoe ver je Bitcoin Core node staat met het downloaden van de blockchain (380 GB). De data dient niet alleen gedownload te worden maar elke transactie moet ook nog eens volledig geverifieerd worden door jouw Bitcoin Core node. Dit proces noemt men de Initial Block Download (IBD) en kan 2 tot 3 dagen duren! Na de IBD kan de onderstaande boodschap nog eens verschillende uren weergegeven worden op je scherm vooraleer de configuratie compleet is:
Eens de Umbrel volledig klaar is kan je je software Wallets (Samourai Wallet, Green Wallet, Blue Wallet, Wasabi, etc) connecteren zodat je niet meer op derde partijen hoeft te vertrouwen om je Bitcoins te verifiëren!
5. App store
Na de IBD kan je aan de slag met verschillende andere applicaties die informatie halen uit je Bitcoin Core Node. Het is hier dat de ware kracht ligt van Umbrel. Je kan met één enkele klik verschillende enorm krachtige applicaties installeren die allemaal hun werk doen zonder dat er informatie wordt gelekt naar de buitenwereld. Het aantal apps die beschikbaar zijn in de App Store wordt steeds groter. Tegenwoordig is Umbrel een heuse self-hosted server aan het worden. Enkele voorbeelden uit de App Store:
Dit is maar een glimps van wat de App Store te bieden heeft, en om de paar maand worden er nieuwe apps toegevoegd. Umbrel is daarom een absolute aanrader als je een First Class Bitcoin Citizen wil zijn!
Please send a small Bitcoin payment via Lightning to enable comments.