Latest Donation: 

Le Pleb Royale
42 Sats

One.. Two.. One.. Two.. Testing.. One.. Two.. Testicles...

BitcoinWiki.nl
4242 Sats

Bitcoinwiki voor Nederlanders EN BELGEN ????????????????????

Anonymous
707 Sats

Hi Belgium Noderunner frens????

@roynode
2100 Sats

Leuk jullie overal tegen te komen!

Anonymous
2100 Sats

Noderunners wtf

@einzie
210 Sats

Tsjaads!

Michilis
21 Sats

Test Test

yeehaw
4 Sats

dfbdsfgdfgfdg

Belgian Bitcoin Embassy

Handleiding: Blue Wallet als non-custodial bitcoin en lightning wallet

Blue Wallet

Inhoudsopgave

1. Wat is Blue Wallet? / 2. Blue Wallet downloaden en installeren / 3. Je eerste wallet aanmaken / 4. Bitcoin ontvangen en versturen / 5. Instellingen / 6. Blue Wallet voor gevorderden

1. Wat is Blue Wallet?

Blue Wallet is een open-source, mobile wallet voor Android of iPhone. Open-source betekent dat de code vrij beschikbaar is op het internet en dus nagekeken kan worden voor potentiële veiligheids- en privacy risico’s. Mobile wallets zijn mobiele apps die je toelaten om je Bitcoin te beheren. Blue Wallet laat het toe je Bitcoin zelf bij te houden, in tegenstelling tot custodial wallets die het in jouw plaats doen en waarop je dan ook moet vertrouwen (zoals bv een exchange wallet).

Blue wallet is eenvoudig en intuïtief, maar is ook behoorlijk krachtig: er zijn een hele reeks functionaliteiten mogelijk met deze wallet, zowel voor de beginnende als voor de geavanceerde gebruiker. Zo is het mogelijk om een Bitcoin wallet alsook een Lightning wallet aan te maken, en een 2-3 multisignature kluis. Je kan er rechtstreeks Bitcoin mee kopen. Je kan blue wallet gebruiken als een watch-only wallet, namelijk een wallet waarmee je je Bitcoin kan bekijken en fondsen kan ontvangen zonder dat je de mogelijkheid hebt om ze te spenderen (dit is handig als je de mobiele wallet gebruikt om fondsen te ontvangen terwijl je een beter beveiligde thuiscomputer gebruikt om je fondsen ook te kunnen uitgeven).

Deze functionaliteiten zullen allen overlopen worden in deze handleiding, die opgedeeld is in een sectie voor beginners en een sectie voor gevorderden.

Blue Wallet bestaat in een Nederlandstalige versie, en kan gratis gedownload worden van de Android Play Store of de Apple App Store.

2. Blue Wallet downloaden en installeren

In deze handleiding maken we gebruik van Blue Wallet voor iPhone, maar de Android versie is nagenoeg identiek.

Ga naar de Apple App Store en zoek op Blue Wallet (1). Vervolgens kies je ‘Get’ (2), waarna de Blue Wallet tussen je apps zal verschijnen.

Open Blue Wallet: nu kom je in het hoofdscherm, met verschillende secties:

  1. onder ‘Wallets’ zie je de verschillende wallets die je al hebt aangemaakt (hier staat geen limiet op) (3)
  2. onder ‘Transacties’ zie je de verschillende transacties die je met een specifieke wallet hebt gedaan. Bij de eerste keer zal je uiteraard nog geen wallets noch transacties zien. (4)
  3. je kan een bestaande bitcoin wallet inscannen aan de hand van QR code en zo importeren. (5)
  4. instellingen (6)
Blue3.png

3. Je eerste wallet aanmaken

Om je eerste Wallet aan te maken, kies je in het hoofdscherm het ‘+’ teken of ‘Voeg nu toe’ (7). Je kan nu een naam kiezen voor je Wallet (8) en kiezen tussen een Bitcoin Wallet, Lightning Wallet en een kluis. (9) Wij zullen ons hier beperken tot een Bitcoin Wallet (Lightning wallets en kluizen worden besproken in de geavanceerde sectie). Selecteer ‘Bitcoin’ en druk op ‘Aanmaken’.

Blue4.png

Je ziet nu ‘Je wallet is aangemaakt’ verschijnen, alsook een reeks van 12 woorden. (10) OPGELET, deze 12 woorden vormen je geheime sleutel. Deze sleutel laten je toe om Bitcoin te ontvangen en uit te geven. Dit betekent echter dat iemand die jouw 12 woorden ziet in staat is om jouw Bitcoin stelen, ongeacht of ze toegang hebben tot jouw smartphone! Het is dus belangrijk dat je deze 12 woorden (en hun volgorde!) correct bewaart:

– schrijf ze op, op papier en niet op u gsm of computer!

– bewaar dit papier ergens veilig, zodat niemand het kan zien!

Blue5.png

Eens je de 12 woorden en hun volgorde ergens veilig op papier hebt opgeschreven, kies je ‘Oké, ik heb het opgeschreven!’ (11). Je Wallet is nu aangemaakt!

Algemeen weetje over geheime sleutels: de 12 woorden die jouw geheime sleutel vormen zijn voldoende om een bestaande wallet terug op te bouwen. Indien je smartphone kapotgaat of verloren gaat, kan je deze 12 woorden in hun juiste volgorde gewoon terug ingeven als je Blue Wallet download op je nieuwe toestel. Je oude wallet zal dan verschijnen met alle transacties. Het is dus belangrijk om deze 12 woorden apart te bewaren, dan heb je altijd een ‘kopie’ van je Bitcoin wallet liggen. Als je een nieuwe wallet aanmaakt zal Blue Wallet je altijd de optie geven om een wallet te ‘importeren’. Hier kan je jouw 12 woorden ingeven en zo een oude wallet terug herstellen.

4. Bitcoin ontvangen en versturen

In het Wallet scherm kan je Bitcoin kopen (12), Bitcoin ontvangen en versturen (13). Het kopen van Bitcoin wordt niet besproken in deze handleiding. We leren je echter wel om Bitcoin te ontvangen op deze wallet. Druk op ‘Ontvang’.

Blue Wallet vraagt je nu om te bevestigen dat je je geheime sleutel wel goed hebt opgeschreven. (14) Als je dit nog niet gedaan hebt is het hoog tijd om dit nu te doen!

Blue6.png

Je ziet nu een QR code (15) verschijnen alsook een lange code bestaande uit letters en cijfers (16). Zowel de QR code als de uitgeschreven code beschrijven hetzelfde Bitcoin adres. Beide codes kunnen gebruikt worden door andere Bitcoin wallets om Bitcoin naar dit adres te sturen.

Weetje: Je zal nooit twee keer hetzelfde adres gebruikt zien worden wanneer je Bitcoin ontvangt met Blue Wallet. Elke keer wordt er een nieuw adres gegenereerd, maar de ontvangen Bitcoins komen wel steeds in jouw wallet terecht.

Van zodra er Bitcoin is verstuurd naar jouw wallet, zal je de transactie zien verschijnen. (17) Elke nieuwe transactie zal de status ‘in afwachting’ hebben. Van zodra de transactie in een block van de blockchain wordt geplaatst (dit gebeurt door de miners), zal deze status veranderen en zal de ontvangen hoeveelheid Bitcoin te zien zijn (de duurtijd van de bevestiging is afhankelijk van de miner fees die betaald zijn bij het verzenden van de transactie, hier gaan we verder op in bij het versturen van een transactie). (18)

Naast de status zie je ook het aantal bevestigingen of conf(irmaties). Dit is het aantal blocks dat er zijn toegevoegd aan de blockchain sinds jouw transactie is bevestigd. Een nieuwe transactie in afwachting zal uiteraard conf: 0 hebben, aangezien deze transactie nog niet in een block is geplaatst. In onderstaande transactie zie je dat er al 6+ confirmaties zijn. (19) Ter info, blocks volgen elkaar in het Bitcoin netwerk ongeveer om de 10 minuten op.

Blue10.png

Het verzenden van Bitcoin is net als ontvangen eenvoudig met Blue Wallet. Kies in je Wallet voor ‘Verstuur’. (20) Nu kan je een bedrag ingeven in Bitcoin (BTC) (21), alsook een Bitcoin adres naar dewelke je de Bitcoins wilt verzenden (22) en eventueel een beschrijving van de transactie. (23) Indien je al een adres had gekopieerd, zal Blue Wallet je voorstellen om het te gebruiken. (24) Anders kan je het adres ook gewoon inscannen als QR code.

Blue11.png

De volgende stap bij het verzenden van een Bitcoin transactie is het bepalen van de miner fee. Elke transactie in Bitcoin kost geld, geld dat je aan de miners betaalt om je transactie in de blockchain te krijgen. De regel is simpel: hoe meer je betaalt, hoe sneller je transactie bevestigd zal worden. Druk op de groene balk (Fee) om te bepalen hoeveelheid je wil uitgeven aan je transactie. Nu kom je in een scherm terecht waar je kan kiezen tussen snelle confirmatie (in de volgende blok: ongeveer 10 min), medium (hier ongeveer 3u) of langzaam (hier ongeveer 1 dag). (25) Hoe sneller je de transactie in een block wil hebben, hoe hoger de miner fee uiteraard. Je kan ook voor custom kiezen, waarbij je zelf een willekeurige fee geeft in Bitcoin. (26)

Blue12.png

Na het kiezen van een passende fee kan de transactie verzonden worden. Druk op ‘Nu verzenden’ (27), de transactie zal in je wallet verschijnen onder de status ‘In afwachting’ tot deze bevestigd wordt in een block. (28) Dit omvat alles wat betreft het ontvangen en versturen van Bitcoin in Blue Wallet. Je kan nu aan de slag met Blue Wallet!

blue13.png

5. Instellingen

Hier vind je een reeks standaardinstellingen zoals: taal, valuta (in welke munteenheid dat je transacties wil zien), algemene info, enz. (29) Er zijn echter ook wat meer speciale instellingen die het vermelden waard zijn: Beveiliging, Netwerk, Meldingen en Privacy.

Onder ‘Beveiliging’ kan je kiezen om enerzijds de Blue Wallet te beveiligen met je vingerafdruk (30) en anderzijds om de opslag van je gegevens te beveiligen met een paswoord (31). Wanneer Blue Wallet toegang nodig heeft tot deze gegevens zal de app je vragen om het paswoord. (32) Let op, als je het paswoord verliest, verlies je toegang tot je wallet gegevens in Blue Wallet.

Een geavanceerde instelling vind je bij ‘Plausibele ontkenning’ (33): dit laat u toe om een nep-opslag en nep-paswoord in te stellen, dat u kan opgeven moest u onder dwang staan om u gegevens te onthullen. Dit geeft extra gemoedsrust voor de gevorderde gebruiker.

Blue14.png

Onder ‘Netwerk’ kan je opteren om Blue Wallet te verbinden met je eigen Electrum server. (34) Dit is een implementatie van een full node, waarbij je zelf je transacties kan controleren en de blockchain kan valideren. Dit maakt het mogelijk om Blue Wallet volledig onafhankelijk te gebruiken. Je maakt geen contact meer met externe servers van Blue Wallet om informatie over je transacties op te vragen: je beheert alles zelf! Meer info over Electrum vind je op https://electrum.org/

Weetje over Bitcoin full nodes: Bitcoin is een gedecentraliseerd netwerk. Dit betekent dat een groep computers, full nodes genaamd, samen het netwerk vormen, alle transacties bijhouden en nakijken of de regels gevolgd worden. Aangezien iedereen dezelfde regels hanteert, is de blockchain voor elke full node identiek. Een full node is toegankelijk voor iedereen en kan gedraaid worden op elke laptop of desktop computer, ook al is die 10 jaar oud. Momenteel zijn er zowat 100000 full nodes operationeel wereldwijd.

Bij de Netwerk instellingen vind je ook de mogelijkheid om je eigen Lightning node te verbinden met Blue Wallet. Over Lightning wallets gaan we verder op in in de gevorderde sectie van deze guide. (35)

Je kan ook manueel een transactie verzenden over het Bitcoin netwerk. (36) Als je een geldige transactie hebt, kan je die hier manueel ingeven en deze zal dan opgepikt worden door het Bitcoin netwerk.

Blue15.png

Onder de rubriek ‘Meldingen’ kan je kiezen om push notificaties te ontvangen van Blue Wallet. (37) Dit betekent dat je op jouw smartphone steeds een melding zal ontvangen als er een transactie wordt ontvangen, of als een transactie bevestigd wordt, ook al heb je de applicatie niet openstaan. Je kan hier echter ook gebruik maken van een programma ontwikkeld door het Blue Wallet team, genaamd ‘Groundcontrol’. (38) Dit programma draai je op een laptop of desktop computer thuis, en deze zal de push notificaties zelf versturen naar jouw Blue Wallet. Net zoals het gebruiken van een full node geeft jou dit de mogelijkheid om zelf al je informatie te beheren en geen informatie over je transactie door te geven aan iemand anders (zelfs niet aan Blue Wallet!).

Blue16.png

6. Blue Wallet voor gevorderden

Blue Wallet bevat een aantal gevorderde functies, zoals: Lightning Wallets, 2-van-3 multi-signature kluizen, en het zelf genereren van entropie voor je geheime sleutel (private key). Op deze functies gaan we hier verder op in.

In het hoofscherm van Blue Wallet kan je bij het aanmaken van een nieuwe wallet kiezen voor een Lightning Wallet (39).

Weetje over Lightning netwerk: Het Lightning netwerk is een zogenaamde 2de laag op het Bitcoin netwerk. Het werkt als het ware bovenop Bitcoin: dit laat enkele voordelen toe: het versturen van transacties is nagenoeg kosteloos en verloopt razendsnel. Je hoeft hier dus geen miner fees voor te betalen en je hoeft ook niet te wachten op bevestiging! Lightning transacties kunnen echter enkel tussen Lightning wallets gebeuren: je kan via je Lightning wallet geen transacties naar een Bitcoin adres sturen.

Kies ‘Aanmaken’ en op het volgende scherm zie je een QR code: dit is een backup van je Lightning wallet en kan je als QR code bewaren. (40) Je kan als backup ook de onderstaande link bewaren. (41) Deze backups zijn gelijkaardig aan je 12 woorden bij een standaard Bitoin Wallet. Bewaar deze backup dus goed!

Blue17.png

Je kan lezen dat ‘Deze wallet wordt gehost door BlueWallet.’ Dit betekent dat het team achter Blue Wallet jouw wallet beheert. Je hoeft ze echter niet te vertrouwen: in vorig hoofdstuk zagen we in de sectie ‘Netwerk’ van de instellingen dat het mogelijk is om een zelf beheerde Lightning node op te geven. Dit is echter een gevorderde functie en is enkel aan te raden voor mensen die weten wat het Lightning netwerk inhoudt en hoe het werkt!

Transacties verzenden en ontvangen verlopen voor het overige gelijkaardig aan een Bitcoin Wallet.

Blue Wallet laat je eveneens toe om een 2-van-3 multi-signature wallet te genereren, een zogenaamde kluis. Een normale Bitcoin wallet is gelinkt aan 1 sleutel. In de vorige secties hebben we dit uitvoerig behandeld: de sleutel kan je bewaren als een lijst van 12 woorden in een specifieke volgorde. Indien iemand deze sleutel vindt, kan deze persoon toegang krijgen tot al je Bitcoins. Niet zo bij een kluis! Deze kluis bestaat immers uit 3 sleutels. Als je toegang wil tot deze kluis, heb je minstens 2 van de 3 sleutels nodig: vandaar de naam 2-van-3 multi-signature wallet. Als een ongewenst persoon 1 van de 3 sleutels vindt, is dit niet voldoende om toegang te verkrijgen tot je Bitcoin.

Kies bij het aanmaken van een nieuwe wallet voor ‘Kluis’. Druk vervolgens op ‘Laten we beginnen’. (42) (Indien je bij Instellingen > Algemeen gekozen hebt voor ‘geavanceerde modus’, zal je geavanceerde opties zien voor u kluis: je kan dan bv kiezen om een 3-van-5 kluis te maken ipv 2-van-3, waarbij je minstens 3 sleutels nodig hebt om Bitcoin uit deze kluis te verzenden)

U krijgt nu 3 kluissleutels te zien: voor elke sleutel kan u kiezen om een nieuwe aan te maken of een sleutel te importeren. (43) De procedure voor het maken of importeren van een sleutel hebben we al gezien wanneer we een standaard Bitcoin Wallet aanmaakten. Het enige verschil is dat je er nu 3 aanmaakt.

Blue18.png

Voor elke sleutel die je aanmaakt, zal je opnieuw 12 woorden in een specifieke volgorde te zien krijgen, 3x in totaal dus. (44) Schrijf telkens deze woorden op een blad papier (bewaar ze niet op je computer of gsm!) en bewaar dit blad papier (x3) goed! Eens je sleutels zijn aangemaakt kan je de kluis aanmaken. Druk op ‘Maken’. (45)

Blue19.png

Je Kluis is nu aangemaakt. Je kan nu zoals een standaard Bitcoin Wallet transacties ontvangen op deze wallet. Het verzenden verloopt echter anders. Maar eerst en vooral moeten we onze kluis beveiligen. Kies in je Kluis voor ‘beheer sleutels’. (46) Voor elke kluissleutel krijg je nu de optie ‘Vergeet de seed en gebruik XPUB’. (47) Dit betekent dat je voor elke sleutel de geheime sleutel van 12 woorden kan laten vergeten door Blue Wallet. Aangezien je deze woorden op papier hebt geschreven, is dit de enige plek waar je nog een kopie hebt van de sleutel, er is geen spoor meer van te vinden op je smartphone! Met ‘gebruik xpub’ bedoelt men dat je wel nog adressen kan aanmaken om Bitcoins te ontvangen.

Blue20.png

Waarom is deze functie nu zo handig, en waarom maakt dit je Kluis zo veilig? Wel, het laat je toe om bijvoorbeeld 2 van de 3 sleutels te ‘vergeten’ op jouw smartphone. Je kan steeds Bitcoin ontvangen in je kluis, hier verandert niets. Maar, als je de Bitcoin wilt verzenden, gaat Blue Wallet je vragen om 2 sleutels op te geven (herinner je dat we een 2-van-3 kluis hebben aangemaakt, je hebt minstens 2 van de 3 sleutels nodig om Bitcoin te verzenden). Er is echter nog maar 1 sleutel op je smartphone. Als je de Bitcoin wilt verzenden, moet je dus 1 extra sleutel (12 woorden) die je op papier hebt liggen terug ingeven in Blue Wallet. Iemand die je smartphone steelt en toegang heeft tot je Blue Wallet applicatie, kan nog altijd niets beginnen. Een kluis is dus ideaal om Bitcoins op te ontvangen en te bewaren op lange termijn.

Weetje over het bewaren van grotere bedragen in Bitcoin: hoewel de kluis functionaliteit van Blue Wallet een veilige oplossing is om je Bitcoin te bewaren, is de veiligste oplossing een hardware wallet te gebruiken: dit zijn toestellen die gespecialiseerd zijn in het veilig bewaren van geheime sleutels. Voorbeelden zijn: Trezor, Coldcard, Ledger,… Deze toestellen staan volledig los van en smartphone of een computer, en zijn daarom de veiligste manier om je Bitcoin te bewaren.

De laatste functie voor gevorderden die je kan uitvoeren met Blue Wallet is het genereren van entropie bij het aanmaken van een geheime sleutel. Geheime sleutels zijn willekeurig. Het is echter belangrijk dat je genoeg ‘willekeur’ in het aanmaken van de sleutel hebt. Blue Wallet laat je toe om deze willekeur zelf te genereren aan de hand van dobbelstenen of munten. Kies bij ‘Instellingen’ > ’Algemeen’ voor ‘geavanceerde modus’.

Bij het aanmaken van een Bitcoin wallet kan je nu kiezen voor ‘zorg voor entropie via dobbelstenen’. (48)

Blue21.png

Je krijgt vervolgens een scherm te zien waarin je kan kiezen: kop-of-munt (49), klassieke dobbelsteen met 6 vlakken (50) of dobbelsteen met 20 vlakken. Je kan dan bv een echte munt nemen, die telkens opwerpen en op het scherm aanduiden of het kop of munt was. (51) Dit kan je doen tot je 256 bit entropie hebt gegenereerd. Je bent nu zeker dat de geheime sleutel die je hiermee hebt aangemaakt absoluut willekeurig is.

Blue22.png

Je kan nu aan de slag met Blue Wallet als gevorderde gebruiker!

Schrijver

Share this Post:
Please send a small Bitcoin payment via Lightning to enable comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts