Latest Donation: 

Le Pleb Royale
42 Sats

One.. Two.. One.. Two.. Testing.. One.. Two.. Testicles...

BitcoinWiki.nl
4242 Sats

Bitcoinwiki voor Nederlanders EN BELGEN ????????????????????

Anonymous
707 Sats

Hi Belgium Noderunner frens????

@roynode
2100 Sats

Leuk jullie overal tegen te komen!

Anonymous
2100 Sats

Noderunners wtf

@einzie
210 Sats

Tsjaads!

Michilis
21 Sats

Test Test

yeehaw
4 Sats

dfbdsfgdfgfdg

Belgian Bitcoin Embassy

Wat is bitcoin?

The simple answer is: Bitcoin is money, and it performs its functions better than any other form of money we have known so far. From experience we know and see that it usually takes a good 6 to 12 months for someone -who does not live under an authoritarian regime- to really begin to understand exactly what Bitcoin is. The reason for this is that it encompasses many fields ranging from economics, computer science, philosophy, game theory, psychology, cryptography, etc. But let's start at the beginning....

The great breakthrough of Bitcoin is that, for the first time in human history, the technology makes it possible to exchange value on a global scale in a decentralized way. Previously, a third party (usually a bank or the government) was always needed to validate that a transaction or exchange had taken place correctly. In other words, an arbiter was always needed to keep an eye on everything. But what if the arbiter cannot be trusted? History tells us (2008 financial crisis, hyperinflation in Venezuela, etc.) that over time our trust in this arbiter is betrayed time and again. Thus, since Bitcoin eliminates this dependence on a third party, it finally offers a way out of this impasse we humans have been struggling with for thousands of years.

How does bitcoin work?

Er zijn heel veel technische details die Bitcoin maken tot wat het is. Maar misschien wel het belangrijkste geheime ingrediënt dat Satoshi Nakamoto (de uitvinder van Bitcoin) gebruikte is “Proof of Work”. Dit concept maakt het mogelijk om globaal tot consensus te komen over welke transacties hebben plaatsgevonden zonder dat er een gevestigde authoriteit (de bank of een overheid) bij te pas komt. Meer concreet gesteld: in plaats van 1 authoriteit die alle transacties bekrachtigt, is in het Bitcoin netwerk theoretisch gezien iedereen in staat om transacties te bekrachtigen op voorwaarde dat hij genoeg werk kan leveren (proof of work)! Dit werk wordt geleverd in de vorm van het oplossen van een ontzettend moeilijke cryptografische puzzel en vereist astronomisch grote hoeveelheden rekenwerk. Iedereen heeft de vrijheid om deze puzzel op te lossen en dus ontstaat er een soort race tussen alle participanten om als eerste het juiste antwoord te vinden. Ongeveer elke 10 minuten wordt er zo een puzzel ontcijferd en worden de transacties die er in die periode hebben plaatsgevonden toegevoegd aan de lijst (de blockchain) met -officieel bekrachtigde- transacties. Vervolgens start de race terug van vooraf aan met een nieuwe puzzel zodat bekrachtiging ongeveer elke 10 minuten gegarandeerd blijft.

Proof of Work is absoluut essentiëel voor de werking van Bitcoin. Het is de enige manier om participanten eerlijk te houden aangezien er een grote financiële kost verbonden is aan het zoeken naar de oplossing van de puzzel. Zonder Proof of Work zou iedereen op constante basis eender welke transactie kunnen bekrachtigen en is consensus onmogelijk. Een heel goeie introductie voor wie meer wilt weten over de technische aspecten van Bitcoin is het boekje Inventing Bitcoin, meer gevorderde lezers verwijzen we graag naar Mastering Bitcoin.

What is the point of bitcoin for me?

Een groot voordeel van gedecentralizeerde protocols zoals Bitcoin bestaat er in dat niet langer de authoriteit of leider, maar de participanten de regels bepalen. De regels zijn onveranderlijk aangezien de Bitcoin software open source is en iedereen er dus weet van heeft. Vergelijk het een beetje met een bekend boek zoals Lord of the Rings: ja iemand zou plotseling op het idee kunnen komen om heel de tekst aan te passen en Frodo te vervangen door zijn vergeten zuster Freya. Maar deze poging zou onmidelijk door de mand vallen aangezien het canon van Tolkien zo goed als algemene kennis is onder de bevolking. Zo ook is de software van Bitcoin algemene kennis, ver en wijd versprijd over heel het internet. De belangrijskte regel van allemaal is dat er nooit meer dan 21 miljoen zullen bestaan. Deze schaarste zorgt er namelijk voor dat de koopkracht of waarde van Bitcoin toeneemt over de jaren heen (ik denk dat iedereen zich ondertussen wel bewust is van dit feit). Het maakt Bitcoin effectief tot de beste spaartechnologie op aarde, toegankelijk en beschikbaar voor iedereen! Niet langer hoeven we hulpeloos toe te kijken hoe de koopkracht van het spaarboekje op onze bankrekening wegsmelt als een blokje ijs in de zon. De tabel hiernaast probeert een vergelijking te schetsen tussen Bitcoin en andere vormen van geld. Voor meer inzicht zou ik graag verwijzen naar The Bullish Case for Bitcoin, het artikel van Vijay Boyapati waar deze illustratie vandaan komt.

Bitcoin vs Gold vs Fiat

Meer video's